A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

21.07.2023 на постійній комісії розглянули питання громадського обговорення щодо призупинення діяльності Матейківської гімназії Колківської селищної ради!

Дата: 24.07.2023 16:51
Кількість переглядів: 1178

Фото без опису

  21.07.2023, своє спільне засідання провели  постійні комісії Колківської селищної ради з питань планування фінансів, бюджету, соціально – економічного розвитку, інвестицій,  міжнародних та зовнішньоекономічних зв'язків, промисловості, підприємництва та сфери послуг, голова постійної комісії –  Леся Гарміда та комісія освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров'я,  соціального захисту населення на чолі з головою комісії Миколою Давидюком.

  На порядку денному розглянули питання громадського обговорення щодо призупинення діяльності Матейківської гімназії Колківської селищної ради Волинської області з 1 вересня 2024 року. При вивченні питання комісією було  прийнято рішення розпочати процедуру громадського обговорення.

Фото без опису


 

Громадське обговорення щодо призупинення діяльності Матейківської гімназії Колківської селищної ради Волинської області

з 1 вересня 2024 року

 

Найменування організатора громадського обговорення – Колківська селищна рада.

Мета: врахування думки жителів с. Матейки, щодо призупинення діяльності Матейківської гімназії Колківської селищної ради Волинської області з 1 вересня 2024 року.

Відповідно до статті 143 Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник.

5. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

6. Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника.

 

Основна проблема полягає в тому, що згідно перспективної мережі на 2023/2024 навчальний рік у чотирьох класах початкової школи Матейківської гімназії навчатиметься 1 учень. У п'яти класах за рівнем базової середньої освіти навчатиметься 25 учні. Всього по гімназії 26 учні. Середня наповнюваність класів 2,66 учня при середній наповнюваності по громаді – 14.9

Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена, виключно, на заробітну плату педагогічних працівників, усі інші витрати здійснюються з місцевого бюджету. Вартість утримання одного учня у Матейківської гімназії становить 61670 грн. на рік, при тому, що в середньому по громаді вартість утримання одного учня становить 31230 грн. Для порівняння, вартість утримання учня опорного закладу «Колківський ліцей» становить 21215 грн., Чорнизького, Гораймівського, Рудниківського ліцеїв – 24 230 грн. 

На утримання Матейківської гімназії із місцевого бюджету у 2022 році було витрачено 368554 грн. (заробітна плата техперсоналу, електроенергія, паливо, інтернет і т.д.). У разі організації підвозу дітей до Красновільського ліцею орієнтовні витрати будуть лише на дизпаливо – 55000 грн. на рік.

Втім, головне не це. Головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Тільки у конкурентному учнівському середовищі є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

Відповідно до Закону України «Про освіту» і до фінансових нормативів, якщо в класі менше 5 дітей, діє індивідуальна форма навчання. Що це таке? А це така форма навчання, коли дитина має у 4-5 разів менше навчальних годин, ніж у класі з наповнюваністю 5 і більше осіб. Тобто, учні Матейківської гімназії навчатимуться по одній або по дві години у день. Про яку якість знань може іти мова?! Завдання школи, насамперед, – давати дітям якісні знання.

Проаналізувавши перспективну мережу, на сьогодні єдиним оптимальним шляхом у вирішенні проблеми малокомплектності Матейківської гімназії є призупинення діяльності закладу та продовження здобуття загальної середньої освіти учнями Матейківської гімназії у Красновільському ліцеї Колківської селищної ради із довезенням дітей шкільним автобусом до закладу освіти та у зворотному напрямку.

У разі збільшення контингенту учнів до необхідної кількості, передбаченої чинним законодавством України, відділ освіти Колківської селищної ради ініціюватиме перед Колківською селищною радою відновлення діяльності Матейківської гімназії.

Запрошуємо жителів Колківської територіальної громади долучитися до громадського обговорення щодо призупинення діяльності Матейківської гімназії.

 

Формат проведення громадського обговорення:

Пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 44661, Волинська обл., Луцький р-н, вул. смт. Колки, вул. Грушевського, 26В, або на електронну пошту: kolky_osvita@ukr.net (відділ освіти Колківської селищної ради).

Також із дотриманням усіх заходів безпеки, публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі Матейківської гімназії, що знаходиться за адресою: 44656, Волинська обл., Луцький р-н, с. Матейки, вул. Зарічна, 1а, громадського слухання. До участі в обговоренні запрошуються мешканці с. Матейки Колківської територіальної громади проведення якого заплановане на 23 травня 2024  року з 14.00 год.

Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо призупинення діяльності Матейківської гімназії з 1 вересня 2024 року – відділ освіти Колківської селищної ради.

Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: Новак Леонід Олексійович – начальник відділ освіти Колківської селищної ради (тел. 0967163466)

Терміни і джерело оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Колківської селищної ради та сайті відділу освіти Колківської селищної ради.


До уваги жителів с. Матейки надаємо проєкт рішення для обговорення «Про призупинення діяльності Матейківської гімназії Колківської селищної ради Волинської області»

Фото без опису

 


 

КОЛКІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЛУЦЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ПРОЄКТ  Р І Ш Е Н Н Я

 

___________202_ року                смт Колки                                    №______

 

Про призупинення діяльності

Матейківської гімназії Колківської селищної

ради Волинської області

 

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 66 Закону України «Про освіту», ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», ст. 51  Бюджетного кодексу України, зважаючи на демографічну ситуацію с. Матейки, враховуючи низьку наповнюваність класів учнями Матейківської гімназії Колківської селищної ради Волинської області, з метою створення належних умов для здобуття учнями якісної освіти, економічної ефективності функціонування закладів загальної середньої освіти громади, беручи до  уваги висновок та рекомендації постійної комісії селищної ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров'я, соціального захисту населення, селищна рада

 

в и р і ш и л а :

1. Призупинити з 01.09.2024 року діяльність Матейківської гімназії Колківської селищної ради Волинської області, що знаходиться за адресою: 44656, Волинська обл., Луцький р-н, с. Матейки, вул. Зарічна, 1а, ЄДРПОУ 25086184.

2. Відділу освіти Колківської селищної ради:

2.1. Забезпечити продовження здобуття загальної середньої освіти учнями Матейківської гімназії у інших навчальних закладах Колківської селищної ради Волинської області. За потреби організувати довезення дітей шкільним автобусом до закладу освіти та у зворотному напрямку.

2.2. У разі збільшення контингенту здобувачів освіти та покращення демографічної ситуації с. Матейки, звернутись до Колківської селищної ради щодо відновлення діяльності Матейківської гімназії Колківської селищної ради Волинської області.

2.3. Спільно з адміністрацією Матейківської гімназії у зв’язку зі зміною в організації виробництва і праці через припинення освітнього процесу попередити працівників закладу про скорочення штату та наступне вивільнення відповідно пункту 1 статті 40 КЗпП України, а також вжити вичерпних заходів щодо працевлаштування працівників, які вивільняються.

2.4. Провести інвентаризацію майна Матейківської гімназії, забезпечити його раціональне використання та зберігання.

2.5. Забезпечити здійснення всіх організаційно-правових заходів, пов’язаних із призупиненням діяльності закладу до 01 вересня 2024 року.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров'я, соціального захисту населення.

 

 

Селищний голова                                                         Олександр ПАЛІНКЕВИЧ

 

Леонід Новак 0967163466

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь