Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

26 КВІТНЯ – 37-МА РІЧНИЦЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Дата: 26.04.2023 08:34
Кількість переглядів: 163

Щорічно 26 квітня відзначається Міжнародний день пам’яті Чорнобильської трагедії та жертв радіаційних аварій та катастроф.

Фото без опису

Сьогодні весь світ згадує річницю трагедії, що трапилася на Чорнобильській АЕС 37 років тому - два теплові вибухи та подальше руйнування четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. 

Саме так розпочалося страшне лихо на українській землі в ніч на 26 квітня 1986 року, яке торкнулася життя кількох поколінь і завдала непоправних втрат. Спричинила забруднення навколишнього середовища, на довгі роки перетворивши територію довкола станції на зону відчуження. Катастрофа позбавила домівок тисячі людей.

 Проте найголовніше - трагедія забрала багато життів протягом 37-ти років і продовжує забирати їх сьогодні.  

Чорнобилю вдруге довелось пережити катастрофу - окупацію орківськими загарбниками, які у перші дні війни, 24 лютого 2022 року окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива та вивезли унікальну радіологічну лабораторію. Вони спотворили вулиці Чорнобиля, залишили вибухові снаряди та небезпечні пастки, розграбували офіси підприємств та автомобілі для перевезення РАВ.

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

Сьогодні, 37 років потому, ми низько вклоняємося тим, хто не шкодував своїх сил і здоров’я, аби зупинити згубні наслідки Чорнобильської катастрофи. І дякуємо тим, хто обороняє її сьогодні. Кожен із цих людей - Герой. І ми маємо завжди пам'ятати і шанувати їхній подвиг!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь