A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

ПОДВИГ БАТЬКА ШЕСТИ ДІТЕЙ

Дата: 13.10.2022 14:50
Кількість переглядів: 2056

Подвиг батька шести дітей

Зловісним гайворонням летять у наш край чорні звістки. У війні за належність України загинув 36-річний Євген Головчак із Криничного, який був батьком шістьох діток – трьох доньок та трьох синів. Він служив в артилерії, 8 жовтня на Харківщині підірвався на розтяжці разом зі своїм командиром та двома побратимами. 

Фото без опису

Днями він мав повернутися до своїх рідних згідно із проголосованим Верховною Радою України законом про надання багатодітним батькам права звільнятися з лав ЗСУ під час дії воєнного стану. 

 В перші дні повномасштабного вторгнення, коли йшлося про стовідсоткову мобілізацію, чимало багатодітних чоловіків отримали повістки з військкоматів. Але чіткого роз’яснення щодо того, що вони не підлягають призову, а можуть іти до армії лише за власним бажанням, не було. Так, власне, і пішов на військову службу Євген Головчак, вже далеко від свого будинку у Криничному наздогнавши старосту і забравши свою повістку. Дружина, яка залишалася вдома із шістьма дітьми та його старенькою мамою, благала свого чоловіка не робити цього… А він не міг у час, коли рашистська орда напала на Україну, бути осторонь, не стати на захист своєї держави…

  – Спочатку його мали залишити обороняти територію Волині, а потім відправили на фронт. Він увесь цей час був у пеклі війни, на передових позиціях… Спочатку Київщина, потім – Миколаїв, Бахмут, Лиман, Херсонщина, Харківщина… Ми намагалися повернути його додому, до дітей, оббивали всі пороги. Але він призвався як мобілізований і звільнити з армії його можливості не було. А згідно із новим законом він міг повернутися і ми збирали документи, аби скористався цим правом… Чекали його вдома буквально на днях, – розповідає його дружина Люба, у якої загибель коханого чоловіка вибила землю з-під ніг й вирвала серце з грудей… Він був її всесвітом усі п'ятнадцять років подружнього життя. «Я повернусь, моя рідненька, не плач…» – казав він їй у ці тривожні місяці війни.  

Фото без опису

Євген був наймолодшим із п’яти синів, за бажанням свого батька названим на честь матерії Євгенії. Його вже сивочолій матусі гірко прийшлося у житті – у двотисячному році вона тратила чоловіка, залишившись сама із синами. А тепер оплакує свого любого синочка, який так рано пішов Героєм в інший світ. 

- Він був нам хорошим братом, ми всі його дуже любили, у дитинстві няньчили його. Він одружився, залишився жити в селі, турбувався про маму, з якою жив. Був дуже щирим, добрим. Це велика несправедливість, що так сталося… – говорить його брат Сергій. 

Найкращими словами відгукуються про Євгена й односельці: «Гарний господар, порядний чоловік, люблячий і турботливий батько, чоловік, син, дітки усі його виховані, охайні, гарно вчаться в школі»… Найстаршому його синові Віталію чотирнадцять років, Катрусі тринадцять, Артему дванадцять, Станіславу десять, Аліночці шість, а наймолодшій Світланці всього півтора… Серця усіх, хто прийшов провести їхнього тата в останню дорогу, розривалися від болю, дивлячись на повні сиротинських сліз дитячі очі.  

Фото без опису

Криниччанці рясно вистелили останню дорогу своєму Герою-односельчанину квітами й червоними гронами калини. Відспівували воїна за побажанням його рідних у місцевому храмі Української Православної Церкви священники Православної Церкви України за участі духовенства УПЦ. Слова вдячності Герою та його родині, безмежної скорботи й співчуття адресували очільник Маневицького деканату ПЦУ Андрій Закидальський, заступник Колківського селищного голови Михайло Лобода, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Криничне Богдан Неізвєстних, представник ЗСУ. Сергій Палагнюк дякував кожному, хто прийшов пошанувати його брата. 

Фото без опису

Нехай навічно збережеться пам'ять про подвиг тата шістьох діток Євгена Головчака, який віддав життя за нашу країну і кожного з нас, а його дружина, мама, доньки й сини будуть оточені увагою й турботою і родини, й держави.

 Спочивай із миром, Воїне...

Юлія МУЗИКА, 

газета "Нова доба"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь