A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

30 вересня – День усиновлення

Дата: 30.09.2022 08:59
Кількість переглядів: 472

У День свята Віри, Надії та Любові, а також їхньої матері Софії, в Україні відзначається День усиновлення, який згідно з Указом Президента України від 27 листопада 2008 року святкується щорічно 30 вересня.

Це свято людяності, милосердя, великодушності, яке невипадково збігається з цим християнським святом. Це надзвичайно тепле свято для всієї української громади і, насамперед, для батьків і дітей, які волею долі стали однією родиною. Доброта і любов – головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти – це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них – наша спільна мета, обов’язок суспільства, держави.

Усиновлення – це особлива дорога батьківства, благородна і складна, переповнена емоціями, очікуваннями, тривогами. Це життєвий подвиг. Усиновити дитину – це дуже відповідальний крок щодо прийняття в сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих, так і з боку дитини. Батьки – усиновлювачі, це милосердні люди високої моралі, щирого серця та відкритої душі, вони заслуговують на повагу та пошану оточуючих, тому, що вселяють в дитячі душі і серця віру, надію та любов, роблять дитинство світлим і радісним.

На території Колківської селищної ради функціонує одна прийомна сім’я, в якій виховується  двоє осіб з числа статусних дітей. Сьогодні в родинах усинолювачів нашої громади зростають щасливі усиновлені діти. Зберігаючи таємницю усиновлення, ми не можемо назвати прізвища цих людей, так як інформація щодо усиновлення носить конфіденційний характер і не підлягає розголошенню, але з впевненістю можемо сказати, що завдяки їх любові, гуманності і милосердю діти знайшли матір та батька, щасливу родину, сімейний затишок.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, тобто колишня сирота стає повноправним членом родини і має усі права, які мають біологічні діти. За законодавством, усиновити можна дитину, яку покинули в пологовому будинку після досягнення нею двомісячного віку або через два місяці від того моменту, коли дитину покинули. Усиновленню підлягають і діти, чиї батьки позбавлені батьківських прав. Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз’єднані при їх усиновленні. Проте суд за згодою органу опіки та піклування може винести рішення про усиновлення когось з дітей, або усиновлення їх різними особами. Коли батьки дитини відомі, усиновлення дитини здійснюється за їх згодою – юридичною мовою, вони мають написати відмову від дитини. Якщо дитина перебуває у дитячому закладі, проте має опікунів, усиновлення можливе лише з їхньої згоди або за рішенням органу опіки і піклування.

Кожній сім’ї, яка усиновила дитину, держава гарантує:
– одноразову допомогу у зв’язку з усиновленням у розмірі як при народженні першої дитини;
– одноразову оплачувану відпустку тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей).

Реалізація права дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні можлива завдяки її влаштуванню до сімейних форм виховання: усиновлення, під опіку, піклування, в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Право дитини на сім’ю закріплено на законодавчому рівні і перш за все – в Конвенції ООН про права дитини, Конституції України, Сімейному кодексі України тощо. Реальним свідченням дієвої уваги Президента України, Уряду України до питань забезпечення конституційного права дитини, яка за різних обставин життя втратила рідних батьків, виховуватись в сімейному оточенні, є підтримка усиновлення, розвиток прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Виконком  Колківської селищної ради щиро вітає всіх усиновлювачів, які проживають на території нашої  громади. Хай наповнюються дитячим щасливим сміхом ваші домівки, хай ростуть здоровими і успішними діти, хай щедрість та милосердя ваших душ заради наших дітей примножується з кожним днем, а Віра, Надія і Любов ніколи не покидає ваші серця! Хай Господь Бог благословить всі українські сім’ї і нашу Україну миром, добром, достатком, щасливими і радісними діточками та любов’ю!

 Служба у справах дітей Колківської селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь