Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Колківська Повстанська Республіка – 78 років

Дата: 18.04.2021 11:57
Кількість переглядів: 1739

Фото без описуЩороку навесні Волинь відзначає річницю створення легендарної Колківської республіки. 

«Колки тимчасово до визволення Києва – столиця України», такий напис на заквітчаній  тріумфальній арці був встановлений  на в’їзді до містечка. 

Так, 78 років тому,  в 1943-му – містечко Колки, заховане між непрохідних боліт і лісів, стало неприступною фортецею для ворога й острівцем української свободи.

З квітня по листопад УПА утримувала українську владу з усіма її інститутами і повністю контролювала територію площею 2,5 тисячі квадратних кілометрів.

На цій невеликій частинці землі сконцентрувалося неймовірно сильне бажання українців мати свою державу. Нескореність – саме вона завжди найбільше дивувала і дратувала ворога.

3-4 листопада 1943 року гітлерівські війська із залученням регулярних фронтових частин, авіації, танків і артилерії вщент спалили містечко Колки, розстріляли сотні мирних жителів.

Окупанти знищили Колківську республіку, але не змогли зламати духу її захисників. Цей дух нескорених міцним генетичним кодом закарбувався в серцях наступних поколінь. Він надихає і теперішніх захисників України, новітніх Воїнів, Героїв, які нині боронять українську землю від російського агресора на Сході та Півдні нашої незалежної держави.

Герої не вмирають! Пам'ять про них житиме вічно!

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь