A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Колківська Повстанська Республіка – 78 років

Дата: 18.04.2021 11:57
Кількість переглядів: 1694

Щороку навесні Волинь відзначає річницю створення легендарної Колківської республіки. 

«Колки тимчасово до визволення Києва – столиця України», такий напис на заквітчаній  тріумфальній арці був встановлений  на в’їзді до містечка. 

Так, 78 років тому,  в 1943-му – містечко Колки, заховане між непрохідних боліт і лісів, стало неприступною фортецею для ворога й острівцем української свободи.

З квітня по листопад УПА утримувала українську владу з усіма її інститутами і повністю контролювала територію площею 2,5 тисячі квадратних кілометрів.

На цій невеликій частинці землі сконцентрувалося неймовірно сильне бажання українців мати свою державу. Нескореність – саме вона завжди найбільше дивувала і дратувала ворога.

3-4 листопада 1943 року гітлерівські війська із залученням регулярних фронтових частин, авіації, танків і артилерії вщент спалили містечко Колки, розстріляли сотні мирних жителів.

Окупанти знищили Колківську республіку, але не змогли зламати духу її захисників. Цей дух нескорених міцним генетичним кодом закарбувався в серцях наступних поколінь. Він надихає і теперішніх захисників України, новітніх Воїнів, Героїв, які нині боронять українську землю від російського агресора на Сході та Півдні нашої незалежної держави.

Герої не вмирають! Пам'ять про них житиме вічно!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь