A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Прищеплювати любов до книг потрібно змалку

Дата: 30.12.2020 09:33
Кількість переглядів: 766

Ще казав А. М. Упіт: “Книга — казкова лампа, яка дарує людині світло на найвіддаленіших і темних шляхах життя. ”. І тільки через книгу можна сформувати в учнів глибокі знання та далекий світогляд – переконана бібліотекар дитячої бібліотеки-філії Ружицька Альона Олександрівна.

Однак, якщо більшість дорослих розуміють переваги читання, то у дітей спочатку потрібно сформувати відповідну звичку. При цьому важливо прищепити любов до книг ненав’язливо – користь від читання з-під палиці не дуже велика.

Пропонуємо кілька порад для батьків, як це зробити.

У своїй оселі тримайте книги

Важлива наявність книг у середовищі, що оточує дитину. Навіть якщо зараз малюк не тягнеться до книги на полиці, то в певний момент потягнеться.

Показуйте особистий приклад

Якщо ви самі не відходите від гаджетів, який приклад має взяти дитина? Читайте паперові книги, щоб дитина бачила це і формувала власну звичку.

Читайте дитині вголос перед сном

Заведіть таку вечірню традицію. Це не лише об’єднує, налаштовує на приємні сновидіння і позитивно впливає на розвиток.

Обговорюйте прочитане

Діліться своєю думкою про вчинки героїв книги, придумайте альтернативну кінцівку, поставте дитині питання, розіграйте сценку, влаштуйте сімейну вікторину, виліпіть з пластиліну персонажів або намалюйте емоції, які викликала книга.

З’ясуйте інтереси дитини

Ви можете купувати безліч книг, які вам здаються цікавими, і журитися, що ваш нащадок як і раніше не виявляє до них належної уваги.

З’ясуйте, що цікаве вашій дитині.

Встановіть щоденну норму Дітям важлива визначеність і передбачуваність. Визначте кількість сторінок, яку дитина повинна читати щодня, і внесіть читання в розпорядок дня нарівні з чищенням зубів.

Відвідуйте книгарні

Дайте можливість дитині зробити вибір і зробити покупку самостійно. Якщо необхідно, допоможіть. Але нехай це буде її вибір.

Обзаведіться аксесуарами

Красива закладинка або ліхтарик для читання цілком можуть зіграти вирішальну роль у формуванні корисної звички.

Розповідайте

Вживайте під час повсякденних розмов фрази на кшталт “колись я читала, що…”, “коли я був маленьким, у мене була книжка про…”, “мій улюблений письменник…”. Розповідайте про книги, згадуйте, що ви читали в дитинстві, які книги подобаються дітям у всьому світі, згадуйте смішні історії, пов’язані з книгами.

Гарних подорожей у світ книг!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь