A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Чи знаєте ви про можливість дострокового призначення пенсії ?

Дата: 28.08.2020 09:37
Кількість переглядів: 509

Шановні волиняни, знову хочемо нагадати вам про можливості отримання пенсійних виплат. Основною умовою призначення пенсії є страховий стаж. Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше як 25 років. До 2028 року щорічно з 1 січня розмір необхідного страхового стажу буде зростати на 1 рік. Отже, з 1 січня 2020 року - 27 років, а вже на 01 січня 2021 року – 28 років. З 1 січня 2028 року необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

Проте є умови, за яких можна отримати пенсійні виплати достроково і занаявності меншої кількості років стажу. Зокрема, жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку та матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку,мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50років і за наявності не менше 15 років страхового стажу.

При цьому інвалідами з дитинства є також діти-інваліди у віці до 18 років.

Таким чином, для дострокового виходу на пенсію матері дитини-інваліда обов'язковими умовами є:

- вік матері - не менше 50 років;

- страховий стаж матері - не менше 15 років;

- дитина щонайменше до 6 років виховувалася в сім'ї;

- дитина має статус дитини-інваліда або інваліда з дитинства.

Для оформлення документів на призначення (перерахунок) пенсій матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку - на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.

Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.

Якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається відповідно висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Якщо у вас склалися зазначені умови та наявні необхідні документи, ви можете скористатися правом призначення пенсії на пільгових умовах.

Будь-яку довідкову інформацію вам нададуть фахівці головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області за телефонами гарячих ліній, розміщеними на інформаційній сторінці головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області (https://www.pfu.gov.ua/vl)».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь