Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Електронні паспорти у «Дії» стали офіційними документами

Дата: 21.04.2020 12:32
Кількість переглядів: 721

Фото без описуУряд ухвалив постанову про електронні паспорти у застосунку «Дія». Відтепер паспорти у смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових документів.

Цифрові паспорти вже зовсім скоро будуть доступними для всіх українців, а поки їх тестують понад 17 тис. громадян. Електронні версії ID-картки та закордонного біометричного паспорта будуть доступні у мобільному застосунку «Дія». Про це йдеться на Урядовому порталі.

В умовах карантину це особливо актуально, адже цифрові паспорти можна використовувати як посвідчення особи на випадок, якщо зупинила поліція. Крім того, за електронним паспортом у межах країни можна подорожувати літаком чи поїздом, отримувати поштові послуги та проводити банківські операції. Також за паспортом у мобільному застосунку «Дія» можна підтвердити свій вік при купівлі в магазині сигарет або алкоголю. Отримати медичні, готельні послуги або пред’явити правоохоронним органам.

За цифровим паспортом також можна скористатися бібліотекою, отримати послуги зв’язку, входити в адмінбудівлі та отримувати державні послуги у ЦНАПах, на порталі «Дія» або для одержання коштів при поверненні товару.

Усі цифрові документи у мобільному застосунку «Дія» дійсні лише на території України. Закордонний паспорт надає такі самі права і можливості, як і національний.

В Україні у реєстрах є близько 3,5 млн ID-карток, які українці отримували від 2016 року. А біометричних закордонних паспортів – близько 17 млн. Таким чином, якщо у громадянина немає посвідчення водія чи ID-картки, він може посвідчити свою особу за допомогою закордонного паспорта, який є в Дії.

Цифровий паспорт більш надійний, ніж звичайний паперовий та не менш надійний, ніж його пластиковий аналог. Щогодини мобільний застосунок «Дія» оновлює інформацію про документи в реєстрах, а кожні три хвилини формується унікальний QR-код, за яким з будь-якого смартфону, де встановлено Дію, можна перевірити паспорт. А на мобільних телефонах з операційною системою Android неможливо навіть зробити скріншот документа.

Паспортні дані кожного громадянина, який встановив мобільний застосунок «Дія», надійно захищені. Мобільний застосунок не збирає і не зберігає їх, а лише відображає ту інформацію, яка є у реєстрах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь