A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЯКІ ПРОВОДЯТЬ ДІЯЛЬНІСТЬ З ОБІГУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Дата: 08.04.2020 16:55
Кількість переглядів: 447

Інформуємо, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) розроблені рекомендації та поради про дотримання належних правил гігієни під час поводження з харчовими продуктами: http://manevychirada.com.ua/wp-content/uploads/2020/04/587746ff6320613e33bbe5dba0deac7f_XL.jpg

 

  • щонайменше двічі на день дезінфікуйте приміщення магазину, виробничі приміщення;
  • працівникам закладів торгівлі необхідно користуватись медичними маками та рукавичками.
  • часто мийте руки та обробляйте дезінфікуючими або антисептичними засобами;
  • максимально часто протирайте з дезінфікуючими розчинами ручки дверей, прилавки, ваги, термінали для розрахунку відвідувачами і інші поверхні дотику персоналом та відвідувачами;
  • також на входах, виходах і в місцях розрахунку за придбані товари провести маркування (позначення) місць перебування відвідувачів з дотриманням дистанції між ними щонайменше 1,5 метра.
  • уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, використану хустку варто негайно викинути та помити руки;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше самоізолюйтесь та повідомте про стан свого здоров’я сімейного лікаря;
  • уникайте контакту з невідомими живими тваринами та поверхнями, які контактують з ними;
  • не слід вживати сире м'ясо та молочну продукцію, а в термічно обробленому вигляді;

Відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол № 5 від 25.03.2020 р.) суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію харчових продуктів, повинні проводити поточну дезінфекцію приміщень та реалізовувати продукти харчування у фасованому вигляді.

 

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211»  при відвідуванні громадських місць (в тому числі і продовольчих магазинів) громадяни повинні бути із засобами захисту органів дихання (масками).

 

Згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачені гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами для операторів ринку харчових продуктів, а саме:

 

  • заборона прийняття харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами та використовуються для виробництва харчових продуктів, після переробки яких отриманий харчовий продукт є непридатним для споживання людиною;
  • утримання первинної продукції та всіх інгредієнтів, які зберігаються на потужностях, в умовах, що запобігають їх псуванню та забезпечують захист від забруднення;
  • захист харчових продуктів від будь-якого забруднення на всіх стадіях виробництва, переробки та/або обігу;
  • результативна боротьба із шкідниками і гризунами;
  • дотримання безперервного температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів. Виключення можливе протягом обмеженого періоду часу в процесі підготовки харчового продукту до перевезення, зберігання, продажу, сервірування харчових продуктів за умови, якщо це не спричиняє ризик здоров’ю споживачів;
  • потужності з виробництва, обробки, транспортування, зберігання, первинного пакування перероблених харчових продуктів повинні мати належні приміщення для окремого зберігання перероблених харчових продуктів від неперероблених, у тому числі морозильні камери достатнього розміру;
  • якщо харчові продукти мають зберігатися або пропонуватися до споживання при низьких температурах, вони повинні бути якнайшвидше охолоджені після стадії термічної обробки або останньої стадії виробництва до температури, яка не спричинить ризик здоров’ю споживачів;
  • розморожування харчових продуктів здійснюється таким чином, щоб мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів або формування токсинів у харчових продуктах. Під час розморожування харчові продукти утримуються при температурі, яка не спричиняє ризик здоров’ю споживача.

 

Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь