A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Не паліть суху траву

Дата: 19.02.2020 16:22
Кількість переглядів: 682

Фото без описуПротягом 2019 року на території району виникало 102 пожежі. Під час пожеж травмовано 2 особи та загинуло 3 особи. Вогнем знищено та пошкоджено 86 будівель. В екосистемах виникало 31 пожежа. Під час лютого поточного року на території Волинської області спостерігається суха та сонячна погода, що призводить до неконтрольованого випалювання сухої рослинності, вже зареєстровано 7 пожеж на площі близько 9 га.

Щорічно з настанням весни рятувальникам доводиться стикатися з проблемою весняних палів сухої трави і збільшенням кількості пожеж, що виникають в результаті спалювання минулорічної сухої рослинності. При тому, мало хто замислюється про вплив такої діяльності на навколишнє природнє середовище та здоров'я оточуючих.

Населення часто забуває, що при випалюванні сухої трави порушується коренева система рослин, від високої температури знищується родючий шар  ґрунту, гинуть комахи і тварини. Але, саме головне, що страждає не тільки природа. Спалювання сухої трави часто призводить до великих пожеж та людських жертв. Від охопленої трави загоряються житлові будинки, господарські будівлі, сараї з худобою, гинуть люди. Нерідко вогонь переходить на лісові масиви і може прийняти загрозливі розміри, переходячи в торф'яні та лісові пожежі. А саме випалювання сухої трави часто призводить до торф'яних пожеж. Торф'яні пожежі охоплюють великі площі і важко піддаються гасінню, особливо великих пожеж, коли горить шар торфу значної товщини. Торф може горіти у всіх напрямках незалежно від напрямку і сили вітру, а під ґрунтовим обрієм він горить і під час помірного дощу та снігопаду. Але, мабуть, найнебезпечніше - густий дим торфовищ, який стелиться низько над землею і є особливо небезпечним для здоров’я людей та екології в цілому.

З метою недопущення виникнення таких пожеж, Маневицький районний відділ управління державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області закликає жителів району припинити випалювати минулорічну траву, адже неконтрольований вогонь при сухій погоді швидко поширюється, знищуючи гектари трави, пошкоджує і випалює дерева та житлові будинки!

Державна екологічна інспекція у Волинській області попереджає громадян, що чинним природоохоронним законодавством  заборонено спалювання стерні, сухої трави та залишків рослинності. Відповідно до ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Шановні жителі Колківської ОТГ, гості, туристи і подорожуючі! Будьте обережні! Не підпалюйте залишки сухої трави, не кидайте незагашених недокурків на землю як на полі, так і з автомобілів. Не розпалюйте без потреби вогнищ і не залишайте їх тліючими. Не розводьте вогонь у лісах у не відведених для цього місцях. Не послаблюйте нагляд за малолітніми дітьми під час відпочинку на лоні природи.  Пам'ятайте, що тільки свідома поведінка і суворе дотримання правил пожежної безпеки допоможе Вам уникнути неприємних наслідків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь