A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Відбулись громадські слухання містобудівної документації «Генеральний план селища Колки»

Дата: 05.06.2019 15:32
Кількість переглядів: 1293

Фото без опису

    31 травня в Колківській селищній раді пройшли громадські слухання щодо врахування громадських інтересів під час розроблення містобудівної документації на місцевому рівні.  

На засіданні обговорювали генеральний план території селища Колки.

Спеціаліст І категорії-землевпорядник селищної ради Олена Пархомова повідомила присутнім, що слухання проходять відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Представник розробника проекту ТзОВ «АрхЗемЦентр», м. Луцьк доповіла про заплановане розміщення садибного житлового будівництва загальною площею 42 га, що нараховуватиме орієнтовно 230 садибних ділянок (розмір однієї ділян.-0,15 га)., детально описала наявні ресурси, план території, розміщення об’єктів. Присутні вислухали доповідача й задали уточнюючі запитання. У ході громадських слухань виникло декілька заперечень і уточнень. Оголошення про розроблення генерального плану смт Колки були опубліковані місяць тому на офіційному сайті селищної ради та в районній газеті «Нова доба». Зауважень та пропозицій не надходило.

Присутні висловили думку, що містобудівна документація відповідає вимогам містобудівної діяльності, і рекомендували розробнику врахувати пропозиції та зауваження, провести уточнення генерального плану території згідно вимог чинного законодавства.

Фото без описуФото без опису

ДОДАТКОВО:

Доповідь по роботі над проектом «Генеральний план смт Колки Маневицького районуВолинської області»

(доповідач Валерія Бабич)

Колківська селищна рада уклала договір №309 від 03.07.2018 з ТОВ «АрхЗемЦентр» на розроблення містобудівної документації: генерального плану смт Колки.

Спеціалістами проектної організації було проведено збір та систематизація вихідної інформації по існуючому стану населеного пункту, а саме по його інженерно-транспортній інфраструктурі, житловому фонду, закладах та підприємствах обслуговування, господарському комплексу, природним умовам та функціонально-територіальному поділу.

Були наданівідповідні листи, анкети та запити у обласні та районні служби для збору необхідної вихідної інформації для розробки генерального плану.

Від замовника була отримана актуалізована топографічна зйомка у масштабі 1 : 2000 у Державній системі координат УСК-2000, яка у подальшому була трансформована у містобудівну підоснову.

При співпраці із відповідними спеціалістами селищної ради, головним землевпорядником відбулося обстеження території та складання експлікації закладів, установ та підприємств селища. Були розглянуті пропозиції замовника по проекту генерального плану. Також проектувальник ознайомився із рішеннями попередньо розробленої містобудівної документації, проектом формування території і встановлення меж сільської ради і населеного пункту, а також з нормативно грошової оцінкою та попередньо розробленими детальними планами території.

Згідно з проектом «Схеми планування території Волинської області» смт Колки потрапляє до зони переважного сільськогосподарського та лісогосподарського спрямування. Ресурсний потенціал Маневицького району представлений головним чином лісопродукцією. Основні види продукції: меблі, паркет, консервні вироби, пиломатеріали.

На схемі розташування населеного пункту відображено, що через смт Колки проходить автодорога державного значення Р-14, що в межах населеного пункту переходить у вулицю Грушевського. Згідно рішеньСхеми планування території Волинської області пропонується обхід населеного пункту даної автодороги. Це дозволить розвантажити центральну частину населеного пункту від транзитного автотранспорту.

Аналіз територіальних ресурсів смт Колки виявив вільну від забудови територію (городи, луки) в існуючих межах села, яку при відповідних умовах можливо використати для житлово-громадського будівництва.

На розрахунковий етап генерального плану пропонується розміщення садибного житлового будівництва загальною площею 42 га, що нараховуватиме орієнтовно230 садибних ділянок. Прийнятий середній розмір земельної ділянки становить 0,15 га (як для селища міського типу). Також проектом резервується ділянка площею 0,2 га для багатоквартирного житлового будівництва. Таким чином, відповідно рішень запропонованих в генеральному плані покривається черга на отримання квартир (12 осіб) та земельних ділянок (209 осіб).

Також генеральним планом запропонована зміна межі населеного пункту за рахунок приєднання резервних земель селищної ради площею 26 га.

Відповідно інформації наданої від селищної ради інформації кількість населення на початок 2019 в смт Колки становить 4,2 тис. осіб.

Проаналізувавши територію населеного пункту і після розрахунків містобудівної ємності території було встановлено, що за оптимістичним прогнозом перспективна чисельність населення на розрахунковий період генерального плану буде становити 4,5 тис.осіб, що на 300 чоловік більше ніж зараз. Серед чинників, що обумовлюють приріст населення, можна виділити розвиток виробничої, та сільськогосподарської галузі в населеному пункті, а також очікуване посилення позитивних тенденцій економічного розвитку в Україні, що призведе до збільшення кількості народжених, та прибуття мігрантів.

Економічними розрахунками генерального плану було визначено, що для перспективної кількості населення необхідно розширювати та розміщувати додаткові заклади громадського обслуговування населення. Зокрема, в планувальній структурі проектної площадки садибної житлової забудови резервується ділянка під розміщення проектного дитячого садку. Поруч зарезервована ділянка під розміщення центру дозвілля, що вміщатиме універсальний глядацький зал, заклад побутового обслуговування, приміщення для позашкільних занять та спортивний зал.Для розміщення проектних об’єктів громадської забудови передбачається резервування ділянок в межах існуючих сельбищних територій та в межах проектних кварталів житлової забудови.

Враховуючи рекреаційно-туристичний потенціал населеного пункту було виявлено інвестиційно привабливу ділянку і запропоновано будівництво на ній рекреаційно-туристичного комплексу.

Генеральним планом пропонується розвиток виробничого потенціалу населеного пункту. Для цього зарезервовані території для розміщення промислових підприємств в південній частині населеного пункту вздовж дороги, що веде до с. Островки та Рудники. Також резервується ділянка, що потрапляє в санітарно-захисну зону від кладовища під розміщення сонячних батарей з можливістю їх підключення до єдиної енергетичної системи країни. Зарезервовано ще додаткову ділянку під розміщення промислових підприємств поруч із існуючими підприємствами вздовж автодороги Р-14. Також генеральним планом проведено впорядкування територій існуючих промислових підприємств, комунальних та складських об’єктів.

В північні частині населеного пункту вздовж р. Стир резервуються території під зелені насадження загального користування – лугопарк.

Ділянку під проектне кладовище пропонується розмістити на ділянці в східній частині населеного пункту поруч з існуючим кладовищем. Генеральним планом рекомендується закриття одного з існуючих кладовищ, що знаходиться в центрі селища по вул. Грушевського, у зв’язку із недодержаннямсанітарно-захисної зонивід території  кладовища  до житлових і громадських будівель, що становить 300 м.

Проектом генерального плану передбачається приведення до нормативних показників транспортного обслуговування, зокрема модернізацію вулично-дорожньої мережі, виділення головних вулиць села і приведення їх параметрів до нормативних, забезпечення нормативної доступності ліній та зупинок громадського транспорту, проведення поточного ремонту існуючого покриття доріг та до кінця розрахункового етапу влаштування на всіх вулицях твердого покриття.

Спеціалісти проектної організації провели аналіз території в існуючих та проектних межах села з урахуванням планувальних обмежень.

Система планувальних обмежень техногенного характеру смт Колки представлена санітарно-захисними та охоронними зонами від промислових підприємств, сільськогосподарських підприємств, об’єктів комунального та складського призначення та інженерних споруд і комунікацій.

Санітарно-захисні зони утворені від наступних обєктів:

- промислових підприємств.

1) промислові підприємства 5кл. шк., санітарно-захисна зона становить 50 м

2) промислові підприємства 4 кл. шк., санітарно-захисна зона становить 100 м

3) від сонячних батарей -не нормується

Санітарна відстань від протитуберкульозного санаторію становить 500 м.

Також відповідно листа наданого від управління Держпродспоживслужби біля р. Рудкапоблизу колишньої пекарні знаходитьсяхудобомогильник з похованнями трупів тварин інфекційно-небезпечного характеру (сибірка). Санітарно-захисна зона від такогохудобомогильникастановить 1000 м, згідно Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів.

- комунальних об’єктів

Серед комунальних об’єктів одними із суттєвих джерел забруднення природного середовища і важливих факторів, які обумовлюють планувальну структуру з точки зору територіальної обмеженості, є кладовище традиційного поховання. Санітарно-захисна зона від території  кладовища  до житлових і громадських будівель повинна бути не меншою 300 м. Подальше упорядкування даних об’єктів відповідно вимог державних санітарних норм повинне відбуватись разом із прийняттям рішень про припинення захоронень, що дає можливість скорочення СЗЗ до 100 м від окремих ділянок, для яких завершений кладовищний період (близько 25 років з моменту останнього поховання).

При прийнятті проектних рішень щодо функціонального використання території також враховуються інші охоронні зони комунікаційних об’єктів, інженерних мереж.

Населений пункт перетинають повітряні лінії електропередачі потужністю 10, 35 кВ, 110 кВ. Згідно державнихбудівельних норм для мереж ЛЕП напругою 10 кВ встановлюються охоронна зона 10 м в обидва боки, для ЛЕП напругою 35 кВ – 15 м, для ЛЕП напругою 110 кВ – 20 м.

Даним проектом будуть надані містобудівні пропозиції щодо визначення параметрів прибережних захисних смуг. Для струмків, річок, озер відповідно до вимог ст.88 водного кодексу України встановлюєтьсяприбережно-захисна смуга 25 м.Фото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь