A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Відбулась презентація книги Петра Мосійчука "Спротив "

Дата: 12.09.2018 11:41
Кількість переглядів: 1570

Фото без опису

11 вересня у приміщенні будинку культури смт Колки відбулась презентація книги Петра Мосійчука «Спротив». Автор – відомий у краї громадський діяч, засновник і режисер самодіяльного народного театру у Колках, заслужений працівник культури України. У молоді роки його засудили до 25-ти років сталінських таборів. У книзі – документальна хроніка подій того часу.

Фото без опису

Фото без опису

«Спротив» Петра Мосійчука може послужити сценарієм до захоплюючого фільму. На сторінках книги – життя автора і його побратимів в мордовських таборах, сповнене небезпечних подій і переживань. Спогади колишнього репресованого звучать не лише як пересторога для майбутніх поколінь, а й як слово-реквієм за вірними синами України.

– Самі мої хороші друзі уже на тому світі, – розповідає автор. – Ця моя книжка, яку я зумів завершити, хай буде для них хорошим спомином. Тому що нічого після них не залишилось. Вони ніби і ніхто були, але це були великі люди, великі хлопці, які нічого не жаліли, жертвували життям і робили велику справу. Скільки ми захистили своїх людей від всяких бандитів – це не в одній книжці написати.

Після повернення із заслання жив на Дніпропетровщині, працював будівельником у колгоспі, художником-оформлювачем, сільським завклубом. Створив там драматичний гурток, але невдовзі повернувся на Волинь. Керував театральним колективом у рідному селі Годомичі, був директором Будинку культури в Колках.Та головним своїм здобутком вважає трьох синів-соколів, які успадкували і розвинули таланти батька. Кожен з них  долучився до творення книги.

Фото без опису

У книзі впорядковано матеріалу на 320 сторінок, з фотографіями і документами. Обкладинку оформив молодший син автора, відомий молдовський художник Ігор Мосійчук. Олег Мосійчук, народний артист України, став упорядником видання.

Життя та активна праця автора книги Петра Мосійчука – приклад віри у власну правоту. Адже серед жорстокої і трагічної  реальності таборів не розгубив він доброти душі, не зрадив рідному народу, мові, землі.

Петра Мосійчука прийшли привітати заступник Колківського селищного голови  з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Бобік, секретар селищної ради Ганна Лотвін, протоієрей  Свято-Миколаївського храму Київського Патріархату Андрій Закидальський, науковці та освітяни, а також представники громадськості.

На початку заходу прозвучала пісня «Сніги» у виконанні Володимира Лугового. Своїми враженнями від книги поділилась і організатор презентації Ганна Оксенюк, завідувач бібліотеки-філії для дорослих смт.Колки, яка зазначила, що спогади автора болючі, вистраждані правдою життя. Кожному з нас необхідно завжди пам’ятати про героїчні зусилля українських повстанців задля незалежності держави, задля подолання східного агресора, задля майбутнього процвітання народу.

Фото без опису

До слова долучилася і заступник Колківського селищного голови Тетяна Бобік, яка привітала Петра Трифоновича з виходом книги «Спротив» і від імені селищної ради вручила подяку та квіти автору.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Життя та активна праця автора книги Петра Мосійчука – приклад віри у власну правоту. Адже серед жорстокої і трагічної  реальності таборів не розгубив він доброти душі, не зрадив рідному народу, мові, землі. Зичимо автору творчих успіхів і довгих років життя!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь