Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Участь делегації Колківської ОТГ у польско-українському вшануванні жертв "Волинської трагедії" у селі Сагринь, Польща

Дата: 09.07.2018 12:52
Кількість переглядів: 970

     8 липня 2018 року делегація  Маневицького району за участі представників Колківської об’єднаної територіальної громади взяла участь у спільному польсько-українському вшануванні жертв «Волинської різанини» у селі Сагринь, Польща.

     Сагринь був великим українським селом у якому нараховувалося близько 300 дворів та  мешкало не менше тисячі українців, декілька сімей поляків, чехів та євреїв до приходу гітлерівських окупантів. Окрім цього тут знаходилося кілька сотень українців, яких  у 1942 – 1943 роках німецька окупаційна адміністрація виселила з українських сіл Томашівського, Замістського, Грубешівського повітів, де були кращі землі та багатші господарки, оселивши там німецьких колоністів. А ще тут перебували українці з сусідніх сіл Пасіка, М’ягке, Модринь, Невірків, Рудка та інших, на які нападала польська партизанка і які не мали належної самооборони.

     10 березня 1944 р. вдосвіта (о 3 год. 30 хв.) близько 800 добре озброєних кінних і піших вояків Армії Крайова та Хлопських батальйонів  тісним кільцем з усіх боків оточили Сагринь та обстріляли. Серед нападників було кілька десятків польських офіцерів, сотні колоністів (осадників) з Волині, були й місцеві поляки, переважно молодь. За різними даними загинуло від 800 до 1200 цивільних мешканців, 70 % з яких – старі, жінки та діти.

      Вшанувати українців, які загинули в селі Сагринь від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайова у 1944 році, прибув Президент України Петро Порошенко. У своєму виступі він наголосив, що: «Наш перший людський і християнський обов’язок пам’ятати про невинних жертв і зробити все можливе, щоб наші народи ніколи не знали більше розбрату і протистоянь!»

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь