A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Участь делегації Колківської ОТГ у польско-українському вшануванні жертв "Волинської трагедії" у селі Сагринь, Польща

Дата: 09.07.2018 12:52
Кількість переглядів: 910

     8 липня 2018 року делегація  Маневицького району за участі представників Колківської об’єднаної територіальної громади взяла участь у спільному польсько-українському вшануванні жертв «Волинської різанини» у селі Сагринь, Польща.

     Сагринь був великим українським селом у якому нараховувалося близько 300 дворів та  мешкало не менше тисячі українців, декілька сімей поляків, чехів та євреїв до приходу гітлерівських окупантів. Окрім цього тут знаходилося кілька сотень українців, яких  у 1942 – 1943 роках німецька окупаційна адміністрація виселила з українських сіл Томашівського, Замістського, Грубешівського повітів, де були кращі землі та багатші господарки, оселивши там німецьких колоністів. А ще тут перебували українці з сусідніх сіл Пасіка, М’ягке, Модринь, Невірків, Рудка та інших, на які нападала польська партизанка і які не мали належної самооборони.

     10 березня 1944 р. вдосвіта (о 3 год. 30 хв.) близько 800 добре озброєних кінних і піших вояків Армії Крайова та Хлопських батальйонів  тісним кільцем з усіх боків оточили Сагринь та обстріляли. Серед нападників було кілька десятків польських офіцерів, сотні колоністів (осадників) з Волині, були й місцеві поляки, переважно молодь. За різними даними загинуло від 800 до 1200 цивільних мешканців, 70 % з яких – старі, жінки та діти.

      Вшанувати українців, які загинули в селі Сагринь від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайова у 1944 році, прибув Президент України Петро Порошенко. У своєму виступі він наголосив, що: «Наш перший людський і християнський обов’язок пам’ятати про невинних жертв і зробити все можливе, щоб наші народи ніколи не знали більше розбрату і протистоянь!»

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь