Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Розпочалось відродження личинок Американського білого метелика І покоління

Дата: 14.06.2024 11:05
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

На території Волинської області за настання сприятливих погодних умов  та накопичення суми ефективних температур проходить  відродження гусениць американського білого метелика 1 покоління.

Американський білий метелик належить до багатоїдних шкідників та має статус карантинного. Не вибагливий до рослин, а тому в цілому пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Зокрема, найбільше шкідник паразитує на клені американському, шовковиці,  бузині, волоському горісі, вишні, сливі, яблуні та інших плодових культурах. Шкідник формує на листках та гіллі типові павутинні гнізда. В умовах Волинської області шкідник розвивається у двох поколіннях. Друге покоління найбільш шкодочинне, яке зазвичай в умовах нашої області з’являється у серпні-вересні.

З метою запобігання поширення шкідника та можливим втратам урожаю, управління фітосанітарної безпеки рекомендує, при виявленні на зелених насадженнях ознак павутинних гнізд  проводити   їх обрізку та знищення з подальшим спалюванням в той період, коли гусениці знаходяться в гнізді, очищення дерев від нашарування кори, знищення рослинних решток, перекопування пристовбурових кругів у садах, парках та на присадибних ділянках, масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;

Обробку плодових садів та лісосмуг проводити  інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», звертаємо увагу на те, що боротьба з  АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому рекомендується застосовувати біопрепарати, дія яких дає добрий результат проти гусениць молодших поколінь.

Хочемо наголосити! Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення карантинних організмів покладається на землевласників та землекористувачів, на території яких виявлено карантинного шкідника. 

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил техніки безпеки.

Головне управління Держпродспоживслужби

 у Волинській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь