Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Закликаємо мешканців громади буди на сторожі свого здоров’я, здоров’я своїх дітей та близьких!

Дата: 18.03.2024 14:40
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

 Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття - виявлення бактерії, що спричиняє це захворювання.


  Указом Президента України від 22.03.2002 No 290, встановлено Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається 24 березня. Щорічно з 1 березня по 31 березня триває Всеукраїнський місячник боротьби з туберкульозом. Держава приділяє значну увагу подоланню цієї соціально значимої хвороби. Розроблена державна стратегія протидії цій хворобі, але ситуація з туберкульозом в Україні залишається складною. В умовах тривалої повномасштабної війни прогнозується її погіршення.


  У 2023 році в Україні захворіло туберкульозом, близько 20 тисяч населення, серед них 835 дітей. В м.Луцьку і Луцькому районі у 2023 році зареєстровано 239 випадків захворювання, з них 37 - серед дітей. Зареєстровано один летальний випадок, померла дитина віком 5 років в Горохівській ОТГ. Випадки захворювання на туберкульоз реєструвались по громадах: Луцька ОТГ – 131, Підгайцівська ОТГ – 18, Боратинська ОТГ – 16, Торчинська ОТГ – 12, Городищенська ОТГ – 5, Ківерцівська ОТГ – 3, Олицька ОТГ – 4, Цуманська ОТГ – 6, Горохівська ОТГ – 25, Рожищенська ОТГ – 13, Доросинівська ОТГ – 2, Копачівська ОТГ – 4.


  За два місяці 2024 року в м.Луцьку і Луцькому районі вже зареєстровано 29 випадків.


  Випадків захворювання серед дітей не зареєстровано. Захворіли мешканці громад: Луцька ОТГ – 13, Підгайцівська ОТГ – 7, , Ківерцівська ОТГ – 4, по одному випадку в Городищенській ОТГ, Олицькій ОТГ, Рожищенській ОТГ, Доросинівській ОТГ, Копачівській ОТГ. Серед зареєстрованих випадків найменшому хворому – 6 місяців, найстаршому – 83 роки. Захворювання зареєстровано у працівників закладів освіти, громадського харчування,
промислових підприємств, приватних підприємців, військовослужбовців, пенсіонерів, непрацюючих.

    Довідково   

  Туберкульоз – це небезпечне інфекційне захворювання з повітряним шляхом передачі. Інфекція передається від людини до людини через повітря при кашлі, чиханні, розмові. Ризик зараження здорової людини залежить від концентрації інфекції у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря, стану і реакції імунної системи.

Симптомами туберкульозу є:

  •   кашель понад 2 тижні;
  •   підвищена температура тіла до 37 і більше градусів понад 7 днів;
  •  утруднене дихання;
  •   біль у грудях;
  •   поганий апетит, безпричинна втрата ваги;
  •   постійна слабкість;
  •   підвищена пітливість, особливо вночі;
  •   кровохаркання.

  Лікарі закликають усіх бути пильними до власного здоров'я і при появі вищевказаних симптомів негайно звернутися за медичною допомогою. Спочатку сімейний лікар проводить скринінг та опитування (https://tbtest.phc.org.ua/) і за результатами у разі необхідності скеровує на обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу. Потім, за необхідності, скеровує на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр. Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію та ін. – визначає фтизіатр. Проведення комп’ютерної томографії для діагностики туберкульозу є безкоштовним.
  Туберкульозом може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на ТБ; людей, які живуть з ВІЛ; людей, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

При вчасному виявленні та грамотному лікуванні, туберкульоз - виліковний!

Лікування туберкульозу в Україні - безкоштовно у сімейного лікаря!

Онлайн-скринінг на сайті ЦГЗ https://tbtest.phc.org.ua

Закликаємо мешканців громади буди на сторожі свого здоров’я, здоров’я своїх дітей та близьких!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь