A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Бізнес-бум: зареєстрована рекордна кількість підприємців за останні три роки!

Дата: 07.08.2023 10:16
Кількість переглядів: 212

Фото без опису

Війна не зупинила українців : за перше півріччя 2023 року засновано майже 134 тис. нових бізнесів! І в цьому оптимістичному показнику є внесок фонду "МХП-Громаді"!    

Підприємець з міста Ладижина, що на Вінниччині Вадим Марченко давно мріяв започаткувати своє виробництво корисних снеків під назвою Sweet snacks. Це сушені овочі, фрукти та ягоди, в яких завдяки спеціальній технології, зберігається 95% вітамінів.  Чоловік наважився подати свою бізнес-ідею на конкурс «Роби своє» від Благодійного фонду «МХП-Громаді» - й виграв грант на відкриття цієї справи. Тож тепер зареєстрував ФОП й займається питаннями запуску свого проєкту.

Тільки в межах цього конкурсу для підприємців у малих містах та селах - цьогоріч 80 українців отримали до 100 тис. грн на власну справу. І з-поміж переможців 41% вперше відкрили ФОПи, тобто зареєструвалися як фізичні особи-підприємці.

 

Фото без описуОрганізатори конкурсу розповідають, що підтримали проєктів на загальну суму понад 7,4 млн грн. Всього було отримано 615 заявок від малих підприємців з усієї країни. Зокрема, найбільше бізнес-ідеї подавали в Київській (22%), Черкаській (12%), Дніпропетровській (11%), Вінницькій (9%) та Львівській (9%) областях. Найгірші показники реєстрації — у тих регіонах, які повністю або частково окуповані та на території яких наразі відбуваються бойові дії.

Фото без опису«З кожним роком конкурс «Роби своє» збільшує підприємницьку активність та стимулює розвиток малого бізнесу в Україні, створюючи екосистеми успішних підприємців у невеликих громадах. Насправді проєкти-переможці отримують не тільки фінансову підтримку, але й кваліфіковану експертизу, що допомагає розвинути потенціал своєї справи та створити нові робочі місця, сприяючи економічному розвитку та підвищенню рівня життя у своїй громаді», - розповідає Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду «МХП-Громаді».


Найбільше поданих проєктів стосуються продовольчої безпеки – 38%. На другому місці побутові послуги – 27%. Трійку лідерів замикали заявки, пов’язані з крафтовим виробництвом – 13%. Організатори наголошують: попри війну виробництво, як продуктів, так і інших товарів, продовжує розвиватися.

Фото без опису«Зараз для відновлення громад важливо - або чинному бізнесу якомога швидше відновити свої потужності, або ж створення нових підприємств. Основним пріоритетом є забезпечення українців необхідними продовольчими продуктами та створення нових робочих місць. Тобто бізнеси мають працювати на відновлення й розвиток громад», - розповідає Володимир Панченко, керівник національних проєктів "МХП-Громаді".

Тенденцію до росту в Україні підприємців-початківців підтверджують й офіційні державні дані, оприлюднені (https://opendatabot.ua/analytics/fop-record-2023) ресурсом Опендатабот. Зокрема, найбільше нових ФОПів було створено у червні — більш ніж 31 тисяча. Це найбільший показник не лише за період повномасштабного вторгнення, а й за останні три роки. Для прикладу, востаннє понад 30 000 нових підприємців було зареєстровано у червні та липні 2020 року.

У підсумку, за перше півріччя 2023 року засновано майже 134 тис. нових бізнесів - це майже 70% від загальної кількості зареєстрованих ФОПів за весь 2022 рік. Й більшість "новоспечених" підприємців займаються роздрібною торгівлею.
Тож після важкого періоду на початку війни, українці знаходять сміливість відкривати власні справи. А це свідчить про відновлення та поступовий розвиток бізнес-сектору в країні. Нові підприємства допомагають підтримувати зайнятість та роблять свій внесок в економічний розвиток України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь