A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Повідомляємо, що в Колках встановлено систему оповіщення населення про повітряну тривогу.

Дата: 07.09.2022 14:48
Кількість переглядів: 1692

До уваги жителів селища Колки та навколишніх сіл громади!

Повідомляємо, що в Колках встановлено систему  оповіщення населення про повітряну тривогу.

Фото без опису

 

СИГНАЛ «УВАГА ВСІМ!»: ЯК ЗВУЧАТЬ ТРИВОЖНІ СИРЕНИ ТА ЩО РОБИТИ КОЛКІВЧАНАМ  В  РАЗІ  ЇХ УВІМКНЕННЯ.

Сигнал загальної тривоги — звук, який наростає та спадає, триває одну хвилину та повторюється не менше трьох разів із 30-секундною паузою.

Якщо лунає довгий сигнал сирени тривалістю до 1 хвилини, це означає – «Повітряна тривога». Після сирени має бути мовне повідомлення «Повітряна тривога». Після такого сигналу потрібно йти в укриття, узявши із собою документи, питну воду, ліки.

Якщо лунає короткий сигнал сирени до 5-10 секунд, це означає відбій повітряної тривоги. Також після короткого сигналу сирени буде мовне повідомлення про відбій тривоги.

Коли звучить сирена в селищі

Військові фіксують маршрут ракети й припускають, що в польоті вона може змінювати свій курс або пропадати з радарів. Тому, у всіх містах, які лежать на шляху ракети, а, може, навіть ліворуч і праворуч від них вмикається повітряна тривога. Адже невідомо, куди впаде снаряд.

Яка різниця між повітряною тривогою і ракетним ударом

Оповіщення "повітряна тривога" - це летить ворожий літак. "Ракетний удар" - летить ракета. Але варто пам'ятати про те, що крилата ракета може вилетіти з літака. Тому, йти в укриття потрібно обов'язково завжди. І по можливості - піти якнайдалі від будь-якого військового об'єкта, який може стати ціллю.

 

Чому часто звучать сирени?

Сигнал "Повітряна тривога" вмикають, якщо якийсь засіб повітряного нападу (літак, ракета) уже випущений у бік нашої області або селища. Завчасно виявляють це фахівці. Ніхто не знає, чи спрацює ППО, чи зіб'ють цю ракету, але якщо навіть і зіб'ють, то немає гарантії, що уламки не впадуть на ваш будинок. Тому сирени звучать щоразу, коли з’являється небезпека, і важливо під їхні звуки бігти в укриття або сховатися в надійному місці у будинку.

Чому сирени іноді звучать, але нічого не відбувається?

Повітряна тривога оголошується, коли сили ППО сповіщають про рух ворожих літаків у напрямку області або є підтвердження запуску балістичних ракет. Точне місце, куди може влучити ракета чи який населений пункт атакує літак, одразу визначити важко, тому сирени вмикають щоразу, як з’являється загроза.

Як швидко після виявлення авіазагрози населення отримує сповіщення про повітряну тривогу?

Між моментом фіксації загрози в небі та запуском сирени може минати від декількох секунд до кількох хвилин.

Куди сховатися в будинку чи квартирі?

У МВС говорять, що від небезпеки має відділяти дві стіни. Одна, імовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Кажуть, ховатися безпечно в місці, розташованому за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це коридор або передпокій. Можна сховатися у ванній, якщо там немає газового котла. Не варто залишатися біля вікон та дверей зі склом. "Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця, лишайтеся біля опорних стін — вони витримають", — наголошують у пресслужбі МВС. Також там кажуть, що останній поверх — ненадійний під час повітряної небезпеки.

Чому деколи місто бомбардують, а сирену перед цим не вмикали  

На жаль, неможливо зафіксувати всі загрози, адже окупанти ретельно намагаються приховати рух своєї авіації. Утім, переважну більшість повітряних цілей військові бачать.

 

Чому неможливо виявляти всі авіазагрози

Ракети — дуже малопомітні й можуть змінювати свій курс. Якщо літак можна зафіксувати в небі, то відрив ракет від них зафіксувати практично неможливо.

А ось люди на землі можуть побачити ракету, бо вона летить дуже низько та огинає рельєф місцевості. Через це її може не збити ППО. 

 

Чи справді через усі помічені ворожі об'єкти в небі вмикають повітряну тривогу 

Так! Навіть якщо виявлений об’єкт невеликий, вмикається сирена.

 

Важливо! В Україні немає жодних навчальних тривог під час війни. Всі сирени попереджають про небезпеку.

І не забувайте! Зараз оповіщення включаються у всіх Telegram-каналах і на Viber. Вони дублюють сигнал сирени, який люди чують на вулиці. Всі телефони інформують про небезпеку завдяки вбудованій системі. Бережіть себе та своїх рідних.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь