A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Держпродспоживслужба інформує: небезпека борщівника Сосновського

Дата: 17.06.2021 10:03
Кількість переглядів: 1040

Розпочався сезон небезпечного та отруйного бур'яну – борщівника Сосновського, який здатний спричинити сильні опіки. 

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) – багаторічна рослина родини зонтичних . Насіння борщівника розноситься вітром і переноситься водою, тому зарості його часто зустрічаються уздовж річок, узбіччя доріг, лісових насаджень, пасовищ та полів. У ґрунтi насіння борщівника може зберігати життєздатність 3-5, іноді 10-15 років.В кінці червня на початку липня найбільш розвинені рослини зацвітають. Після плодоношення рослина відмирає.

Особливістю є те, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє дуже сильні опіки при контакті з рослиною відкритими частинами тіла. Навіть найменший контакт з рослиною, особливо під час викидання квітоносів, викликає сильні опіки, які важко заживають, викликають ряд дерматитів. У випадку, якщо краплина соку цієї отруйної рослини попала на тіло, або відбувся дотик до рослини, то ту ділянку тіла необхідно терміново закрити щільною тканиною, щоб запобігти попаданню сонячних променів, а потім добре промити холодною водою з милом.

Через  зростання площ зайнятих борщівником, спостерігається витіснення ним місцевих видів трав’янистих рослин і навіть , деяких порід дерев (особливо сосни та ялини). Захоплюючи нову площу, він пригнічує іншу рослинність, порушує нормальне природне функціонування місцевих екосистем і створює навколо себе власну, неприйнятну для природи тієї чи іншої місцевості. Тому необхідно систематично проводити заходи щодо знищення цієї отруйної рослини.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ

На практиці доведено найсуттєвіші методи знищення борщівника Сосновського:

 - молоді рослини є доброю кормовою культурою (фаза розетки до викидання суцвіття), яку охоче випасають корови, вівці, коні тощо;

- систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання (кореневої шийки) на глибині 8-12 сантиметрів. Шляхом обробітку ґрунту або викопуванням.

Найефективніший засіб боротьби - хімічний, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду у фазі розетки або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи, у тому числі Раундап Макс, Чистопол, Антибур’ян, Напалм, Ураган Форте та інші, які можна придбати у торговій мережі спеціалізованих фірмових магазинів.. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування  і санітарних правил. 

Що не можна робити знищуючи зарості борщівника : 

- скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту ( якщо тільки скошені рослини не будуть тут же спалені, або якось інакше знищені відразу після скошування); 

- допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, бо сприятиме більшому розмноженню.

Зважаючи  на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з шкірою людини, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

 ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖЕННІ:

– тривало і ретельно промити водою місце контакту (навіть ймовірного зіткнення) із застосуванням мила, густої піни. Якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не слід.

 – обробити уражені і контактуючі ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки, або фурациліну. (Це допоможе знежирити шкіру і послабити опіки).

– змастити уражені ділянки засобами проти опіків.

– приховати пошкоджені ділянки від будь-якого попадання сонячних променів, як прямих, так і непрямих. Краще зовсім уникати перебування на сонці наступні 48 годин.

– необхідно обов’язково приймати антигістамінні препарати, тому що рослина є серйозним алергеном.

 Категорично забороняється:

– самостійно розкривати пухирі, адже це сприяє розвитку інфекції, а також уповільнює відновні процеси.

 – прикладати до сильно пошкоджених ділянок шкіри компреси, робити будь які примочки. Це збільшує ймовірність занесення інфекції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь