Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Прищеплювати любов до книг потрібно змалку

Дата: 30.12.2020 09:33
Кількість переглядів: 784

Фото без описуЩе казав А. М. Упіт: “Книга — казкова лампа, яка дарує людині світло на найвіддаленіших і темних шляхах життя. ”. І тільки через книгу можна сформувати в учнів глибокі знання та далекий світогляд – переконана бібліотекар дитячої бібліотеки-філії Ружицька Альона Олександрівна.

Однак, якщо більшість дорослих розуміють переваги читання, то у дітей спочатку потрібно сформувати відповідну звичку. При цьому важливо прищепити любов до книг ненав’язливо – користь від читання з-під палиці не дуже велика.

Пропонуємо кілька порад для батьків, як це зробити.

У своїй оселі тримайте книги

Важлива наявність книг у середовищі, що оточує дитину. Навіть якщо зараз малюк не тягнеться до книги на полиці, то в певний момент потягнеться.

Показуйте особистий приклад

Якщо ви самі не відходите від гаджетів, який приклад має взяти дитина? Читайте паперові книги, щоб дитина бачила це і формувала власну звичку.

Читайте дитині вголос перед сном

Заведіть таку вечірню традицію. Це не лише об’єднує, налаштовує на приємні сновидіння і позитивно впливає на розвиток.

Обговорюйте прочитане

Діліться своєю думкою про вчинки героїв книги, придумайте альтернативну кінцівку, поставте дитині питання, розіграйте сценку, влаштуйте сімейну вікторину, виліпіть з пластиліну персонажів або намалюйте емоції, які викликала книга.

З’ясуйте інтереси дитини

Ви можете купувати безліч книг, які вам здаються цікавими, і журитися, що ваш нащадок як і раніше не виявляє до них належної уваги.

З’ясуйте, що цікаве вашій дитині.

Встановіть щоденну норму Дітям важлива визначеність і передбачуваність. Визначте кількість сторінок, яку дитина повинна читати щодня, і внесіть читання в розпорядок дня нарівні з чищенням зубів.

Відвідуйте книгарні

Дайте можливість дитині зробити вибір і зробити покупку самостійно. Якщо необхідно, допоможіть. Але нехай це буде її вибір.

Обзаведіться аксесуарами

Красива закладинка або ліхтарик для читання цілком можуть зіграти вирішальну роль у формуванні корисної звички.

Розповідайте

Вживайте під час повсякденних розмов фрази на кшталт “колись я читала, що…”, “коли я був маленьким, у мене була книжка про…”, “мій улюблений письменник…”. Розповідайте про книги, згадуйте, що ви читали в дитинстві, які книги подобаються дітям у всьому світі, згадуйте смішні історії, пов’язані з книгами.

Гарних подорожей у світ книг!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь