A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Побороти пандемію коронавірусної інфекції можна тільки разом!

Дата: 01.12.2020 15:18
Кількість переглядів: 419

Фото без описуЩоб боротися з якоюсь інфекцією - її треба вивчити. Є ціла наука “Епідеміологія”, основоположником якої, є Лев Громашевський - епідеміолог, академік, заслужений науковець.

Від початку виникнення епідемії в Китайській НР нашими епідеміологами вживались заходи щодо попередження занесення коронавірусної інфекції на територію України. Найбільше таких заходів було запроваджено на митницях. Така профілактична робота полягала у виявленні хворих шляхом термометрії тіла, виявлення клінічних ознак хвороби, опитування щодо контакту з хворими з подальшою ізоляцією захворілих, а також обліку прибулих в Україну та дотримання ними режиму обсервації на термін до 2 — х тижнів, тобто на інкубаційний період хвороби.

Були й непорозуміння з боку подорожуючих та пересічних громадян, як наприклад, ситуація в Санджарах, де відбували обсервацію прибулі з Китаю. Та, з моменту поширення коронавірусної інфекції в нашій державі, можна вже зробити висновки й самостійно.

Найбільшу роль в передачі вірусу від людини до людини, все ж таки, відіграє повітряно — крапельний шлях передачі, це підтверджується тим, що більшість інфікованих мали близький контакт із хворим (відповідно інфікування відбулось при розмові, чханні чи кашлі хворого). На другому місці - контактно — побутовий шлях передачі, при умові недотримання респіраторної гігієни, тобто через забруднені руки, якими хворий прикривається при кашлі чи чханні, вірус попадає на котактні поверхні, зокрема на ручки дверей, крани умивальника, прилавки магазинів, поверхні товарів.

Саме тому, фахівці Держпродспоживслужби наголошують на двох основних профілактичних заходах, які застосовуються в закладах торгівлі, громадського харчування і інших громадських місцях: масковий режим, який захистить вас від інфікування через повітря та дезінфекція контактних поверхонь, яка запобігає інфікуванню через предмети, до яких ми торкаємось.

Є ще ряд інших методів профілактики, які є також важливими в запобіганні поширення коронавірусу.

Додатковими заходами для запобігання інфікування через повітря є:

- термометрія тіла працюючих та оцінка наявності ознак респіраторних захворювань з метою виключення перебування хворого на робочому місці;

- дотримання дистанції між відвідувачами закладів в 1, 5 метра, з цією метою наноситься маркування в закладі;

- обмеження кількості осіб, які можуть одночасно знаходитись в закладі. Додаткові заходи для запобігання інфікування через контактні поверхні є:

- заборона розміщення рекламних листівок, брошур, журналів;

- встановлення безконтактних меню (тобто на видному місці, без потреби брати в руки) в барах, кафе, ресторанах;

- акцент на замовлення “на винос” або з адресною доставкою;

- заборона м’яких іграшок в дитячих закладах, надання переваги іграшкам, які легко миються та дезінфікуються;

- відмова від килимів з великим ворсом в офісних , дитячих приміщеннях.

- окремий збір та утилізація засобів індивідуального захисту (масок, рукавичок, серветок), які є імовірно інфікованими предметами та підлягають окремому зберіганню та утилізації.

Які недоліки найчастіше виявляються спеціалістами Держпродспоживслужби під час моніторингових перевірок?

Найперше - це недотримання маскового режиму, як з боку працівників, так і з боку відвідувачів закладів. Наголошуємо, що в торгівельних закладах, громадському транспорті і інших громадських місцях необхідно вдягати захисну маску, чи респіратор, які б закривали ніс та рот, і навіть в барі, ресторані чи кафе, відвідувачі при здійсненні замовлення повинні бути в захисній масці і тільки за столом знімати її.

На другому місці — порушення режиму антисептики та дезінфекції. Часто виявляємо антисептичні засоби, які призначені для гігієнічної обробки рук, тобто вони не містять необхідної концентрації активної антисептичної речовини (спирту ізопропіловогоповинно бути не менше, як 60 % концетрації або етилового спирту — не менше, як 70 %). Антисептики з незначною концентрацією спирту, великою кількістю гліцерину та інших засобів для догляду за шкірою рук, можуть сприяти розвитку стійкості коронавірусу до антисептичних засобів та його мутації.

Дезінфекція проводиться також з метою знищення вірусу, який осідає на поверхні підлоги, прилавків, ручках дверей, кранів умивальників, поверхнях товарів. Загальну дезінфекцію приміщень необхідно роботи 1 раз на день, поверхні дотику руками — кожних дві години. При цьому також необхідно надавати перевагу деззасобам, які придбані в аптеці або в магазинах медичної техніки, вимагати інструкцію до їх застосування, щоб при його розведенні розчин мав необхідну концетрацію діючої речовини та був ефективним в боротьбі з коронавірусом .

При дотриманні вищевказаних рекомендацій ми убезпечимо себе та наше оточення від інфікування та поборемо пандемію!

Маневицьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь