A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

В Україні запроваджено загальнодержавну «помаранчеву» зону та карантин «вихідного дня»

Дата: 12.11.2020 14:50
Кількість переглядів: 689

Аби не вводити повний локдаун, який може не витримати українська економіка, в Україні запровадити загальнодержавний карантин на усій території країни з обмеженнями, які відповідають «помаранчевому» рівню епідеміологічної небезпеки. Окрім того, запроваджується карантин «вихідного дня», який діятиме з 00:00 суботи до 00:00 понеділка у період з 14 листопада до 30 листопада 2020 року.

Відповідне рішення прийняте вчора, 11 листопада, на засіданні Уряду. Як наголошувалося в ході засідання, за розрахунками Міністерства економіки та Міністерства фінансів повний локдаун, навіть на 3-4 тижні, призвів би до дуже негативних наслідків в економіці. Уряд розуміє важливість подальшої роботи бізнесу, підприємств та організацій.

Однак, по всій Україні відбувається швидке зростання рівня захворюваності на COVID-19. Відтак, на тверде переконання Міністерства охорони здоров’я, наразі вкрай важливо розірвати ланцюг захворювання, адже у вихідні дні кількість соціальних контактів українців надто збільшується (це засвідчують і дані мобільних операторів).

Карантин вихідного дня має зменшити соціальні контакти, особливо у місцях великого скупчення людей та у великих містах, з метою покращення епідемічної ситуації в країні та запобігання колапсу медичної системи.

Відтак, у будні дні на території всієї країни будуть діяти однакові карантинні обмеження, які працювали в «помаранчевій» зоні, зокрема, забороняється:

- перевезення в пасажирському транспорті більше ніж кількість сидячих місць (крім метро);

- робота закладів громадського харчування з 22.00 до 7.00 (крім доставки та замовлень на виніс);

- робота хостелів (робота готелів буде і далі дозволена);

- проведення культурних, спортивних та розважальних заходів, якщо бере участь більше 20 осіб (виключення: окремі винятки по спортивним змаганням);

- робота спортивних залів, якщо більше однієї особи на 20 квадратних метрів; - діяльність кінотеатрів та театрів при заповненості більше 50% місць одного залу;

- робота нічних клубів, дискотек та закладів громадського харчування із організацією дозвілля.

Окрім того, до вищеперерахованих обмежень, що передбачені у будні дні, у вихідні дні додаються нові, зокрема, буде заборонено:

- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (бари, ресторани, кафе);

- приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах та інших закладах розважальної діяльності;

- діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів;

- діяльність закладів культури і проведення культурних масових заходів, окрім роботи суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема, здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки;

- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення (салони краси, магазини промтоварів та інше).

Разом з тим, під час карантину «вихідного дня» дозволяється:

 - робота магазинів, 60% торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;

- надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на виніс;

- провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, - робота операторів поштового зв’язку;

- медична та ветеринарна практики;

- діяльність автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльність з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів.

До слова, повторний локдаун вже ввели такі країни як Франція, Німеччина, Великобританія, Чехія, Італія, Польща, Латвія, Грузія, Греція. Треба розуміти, що ці країни мають дуже потужні медичні системи та багато ресурсів для боротьби з пандемією, але, навіть їм довелося вжити такі жорсткі заходи. Україна також змушена вдаватися до посилення карантинних обмежень, зокрема, введення карантину «вихідного дня».

Серед успішних прикладів карантину вихідного дня – це Туреччина, де вдалося стримати хвилю поширення COVID саме завдяки такому типу карантину. Окремі вдалі приклади стримування пандемії завдяки карантину вихідного дня можна побачити в США (наприклад, у штаті Арізона).

Саме тому наразі вкрай важливо, аби кожен з нас з розумінням і громадянською свідомістю поставився до запровадження більш жорсткого карантину та обов’язкового дотримання карантинних обмежень. Також не варто забувати про соціальну дистанцію, носіння масок у громадських місцях та користування антисептиками.

Подбаймо про своє здоров’я та здоров’я оточуючих.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь