A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Страховий стаж

Дата: 05.10.2020 10:27
Кількість переглядів: 390

Фото без описуСтраховий стаж – це період трудової діяльності, потягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню (на даний час загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню) та за який сплачені страхові внески.

Страховий стаж обчислюється в місяцях, і для зарахування повного місяця до страхового стажу  за цей місяць має бути сплачено внесків в сумі не меншій мінімального страхового внеску(тобто із мінімальної заробітної плати).

Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмірстрахового внеску, встановленого законом на день отримання заробітної плати.

До страхового стажу для призначення пенсії враховуються періоди:

-   періодів трудової діяльності та  ведення підприємницької діяльності за умови сплати внесків;

  • навчання на стаціонарній формі до 01.01.2004 року;
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку;
  • проходження військової служби.
  • період перебування на обліку в центрі зайнятості, у статусі безробітного, протягом якого виплачується допомога;
  • догляд за дитиною інвалідом, інвалідом 1 групи  за умови отримання допомоги.

На даний час в Україні встановлено єдиний пенсійний вік для чоловіків та жінок 60 років.

Страховий стаж, необхідний  для призначення пенсії за віком, для жінок  становить 30 років, для чоловіків – 35 років,  а мінімальний страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком у солідарній системі, з 01.01.2020 становить 27 років. Надалі розмір буде збільшуватись щороку на 1 рік і починаючи з 1 січня 2028 року становитиме  не менше 35 років.

Тому питання зарахування кожного місяця роботи до страхового стажу є досить важливим.

 

Значна частина громадян нашої області перебуває поза межею загальнообовязкового державного пенсійного страхування. В основному це громадяни, що працюють в особистому селянському господарстві, молодь, що навчається,  а також ті, що працюють за  кордоном. Внески такі громадяни не сплачують і страхового стажу не мають. Таким громадянам  рекомендуємо    добровільну участь в системі загальнообов”язкового державного пенсійного страхування (на даний час загальнообов’язкового державного соціального страхування).

Для цього  слід звернутися до податкових органів за місцем проживання   з заявою відповідного зразка та заключити договір. Договір укладається на термін не менше одного року. 

На даний час розмір мінімального страхового внеску становить  5000,00* 22%= 1100,00грн..

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди. При цьому сума сплачених страхових внесків за кожний місяць не може бути меншою мінімального страхового внеску, який  розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, що встановлена на момент заключення договору

При одноразовій сплаті за попередні періоди за кожен місяць необхідно буде сплачувати мін страх внесок помножений на коефіцієнт 2. (5000,00*22% *2= 2200,00 грн.)

 

Також, у разі якщо не вистачає наявного страхового стажу до встановленої законом мінімальної кількості років для права на призначення пенсії, але за даними Реєстру застрахованих осіб є періоди, коли особа підлягала загальнообовязковому державному пенсійному страхуванню та має не повний страховий стаж - особа може зробити доплату до мінімального страхового внеску - для зарахування неповного місяця роботи як повного.

Визначитися щодо необхідності здійснення доплати можна звернувшись за консультацією щодо розрахунку набутого стажу до територіального органу Пенсійного фонду за місцем перебування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь