Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Україна вшанує 79-ті роковини трагедії Бабиного Яру

Дата: 29.09.2020 08:30
Кількість переглядів: 468

Фото без опису29 - 30 вересня 1941 рік, Бабин яр. Страшна трагедія розігралася в колись малопримітному урочищі на північному-заході Києва. Німецькі окупанти, за участю колабораціоністів, розстріляли, за різними даними, від 30 до 150 тисяч осіб – військовополонених, євреїв, циган, цивільних осіб. Більшість жертв кривавої розправи були жителями Києва, але до розстрільним ярах звозилися люди з інших українських міст і регіонів СРСР.

Розповісти коротко про те, які звірства творилися в ярах Бабиного яру в 1941 році, дуже складно: на сьогоднішній день існує безліч свідчень, документально підтверджених даних і оповідань свідків і нечисленних вижили після нацистських безчинств. Страшні цифри загиблих, немов відлуння війни, як не можна наочніше оповідають про ті криваві дні.

19 вересня 1941 року окупаційні війська нацистської Німеччини влаштувалися в Києві, і вже через тиждень над Бабиним яром пролунали перші постріли – були знищені пацієнти психіатричної лікарні, 752 людини. Будівля лікарні перебувало занадто близько до яру і заважало окупантам приступити до виконання плану, початок якого було призначено на 29 вересня 1941 року.

За кілька днів до цього, в Києві з’явилися тисячі оголошень з однаковим текстом: все єврейське населення міста повинно було з’явитися на 8 годину ранку в точку збору, «для евакуації в безпечні місця». При собі мали бути документи і цінні речі. При недотриманні цього припису покладався розстріл.

Одночасно з поширенням оголошень, до кербуда приходили люди і збирали інформацію про мешканців єврейської національності, «для перепису населення для подальшого переправлення в евакуацію». Вранці, 29 вересня 1941 року, до встановленого місця стали приходити люди. Більшість з них були люди похилого віку, діти і жінки – дорослі чоловіки були призвані на військову службу.

З тих, хто прийшов формувалися невеликі групи по 20-30 осіб, їх відводили в пропускний пункт, де вилучалися всі цінні речі, людей змушували повністю роздягтися. За допомогою кийків і палиць люди зганялися до краю яру, де з іншого кінця відкривав стрілянину кулеметник. Тіла падали в рів, і коли виникала 2-3 шари трупів, їх засипали землею.

У перші два дні було розстріляно близько 35 тисяч чоловік, в тому числі грудних і малолітніх дітей віком до 3-х років. Активні масові розстріли проводилися до осені 1942 року. Пізніше, після відходу німецьких окупантів з Києва, на території Бабиного яру був побудований Сирецький концтабір, який був звільнений РККА 6 листопада 1943 року. Після цього, аж до 1946 року, побудови табору використовувалися для утримання німецьких військовополонених.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь