Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Чи знаєте ви про можливість дострокового призначення пенсії ?

Дата: 28.08.2020 09:37
Кількість переглядів: 533

Фото без описуШановні волиняни, знову хочемо нагадати вам про можливості отримання пенсійних виплат. Основною умовою призначення пенсії є страховий стаж. Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше як 25 років. До 2028 року щорічно з 1 січня розмір необхідного страхового стажу буде зростати на 1 рік. Отже, з 1 січня 2020 року - 27 років, а вже на 01 січня 2021 року – 28 років. З 1 січня 2028 року необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

Проте є умови, за яких можна отримати пенсійні виплати достроково і занаявності меншої кількості років стажу. Зокрема, жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку та матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку,мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50років і за наявності не менше 15 років страхового стажу.

При цьому інвалідами з дитинства є також діти-інваліди у віці до 18 років.

Таким чином, для дострокового виходу на пенсію матері дитини-інваліда обов'язковими умовами є:

- вік матері - не менше 50 років;

- страховий стаж матері - не менше 15 років;

- дитина щонайменше до 6 років виховувалася в сім'ї;

- дитина має статус дитини-інваліда або інваліда з дитинства.

Для оформлення документів на призначення (перерахунок) пенсій матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку - на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.

Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.

Якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається відповідно висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Якщо у вас склалися зазначені умови та наявні необхідні документи, ви можете скористатися правом призначення пенсії на пільгових умовах.

Будь-яку довідкову інформацію вам нададуть фахівці головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області за телефонами гарячих ліній, розміщеними на інформаційній сторінці головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області (https://www.pfu.gov.ua/vl)».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь