A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

До уваги суб’єктів господарювання та роботодавців Колківської ОТГ!

Дата: 21.01.2020 16:29
Кількість переглядів: 1161

Похожее изображениеЗгідно з вимогами статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування наділені повноваженнями на здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення і накладення штрафів за його порушення.

Слід зазначити, що на підставі результатів перевірки, посадових осіб підприємств та фізичних осіб - підприємців може бути притягнуто до адміністративної та кримінальної відповідальності, а підприємство або підприємця — до фінансової відповідальності. При цьому такі види відповідальності будуть застосовуватися незалежно один від одного.

При здійсненні перевірок, у разі виявлення порушень законодавства про працю, зокрема в частині - щодо оформлення трудових відносин; своєчасності та повноти обсягу оплати праці; додержання мінімальних гарантій з оплати праці у відповідності до ч. 2. ст. 265 КЗпП передбачено фінансову відповідальність зокрема:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати зарплати без нарахування та сплати ЄСВ та податків у 30кратному розмірі мінімальної зарплати (МЗП) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. У 2020 році розмір штрафу 141690 грн.;
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці у 10кратному розмірі МЗП за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Розмір штрафу  47230 грн.;
  • порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі у 3кратному розмірі МЗП. Розмір штрафу 14169 грн.

Роботодавцю треба приділити увагу правильному оформленню наказів про прийняття працівників на роботу, оскільки за можливе визнання недійсного наказу йому загрожує штраф у 141690 грн., а якщо наказ оформлений правильно, але роботодавець несвоєчасно повідомив фіскальну службу про прийняття працівника на роботу, то за таке порушення передбачено штраф в розмірі однієї МЗП (4723 грн).

Крім фінансової, посадових осіб підприємств, а також фізосіб-підприємців може бути притягнуто до адміністративної відповідальності на підставі ст. 41 КУпАП.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору передбачено штраф на посадових осіб та підприємців від 500 до 1000 неоподаткового мінімуму доходів громадян (НМДГ) (від 8500 до 17000 грн). У разі повторного вчинення протягом року — штраф від 1000 до 2000 НМДГ (від 17000 до 34000 грн.).

За порушення встановлених термінів виплати зарплати, виплата її не в повному обсязі, а також інші порушення законодавства про працю - штраф від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1700 грн.) У разі повторного вчинення протягом року — штраф від 100 до 300 НМДГ (від1700 до 5100 грн.).

Зверніть увагу! Адміністративна відповідальність за зазначені правопорушення настає якщо в діях осіб нема ознак злочину.

Статтею 175 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за:

  • безпідставну невиплату заробітної плати більше ніж за 1 місяць, вчинену умисно керівником підприємства чи підприємцем штраф від 500 до 1000 НМДГ (від 8500 до 17000 грн.) або виправні роботи на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років;
  • безпідставна невиплата зарплати більше ніж за 1 місяць, вчинена умисно керівником підприємства, якщо така невиплата стала наслідком нецільового використання коштів, призначених для цих цілей штраф від 1000 до 1500 НМДГ (від 17000 до 25500 грн.) або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Крім того, частиною 2 ст. 265 КЗпП передбачено відповідальність роботодавця за недопущення до перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні у 3-кратному розмірі МЗП, (штраф 14169 грн.). Проте, якщо мета перевірки — виявити неоформлених працівників, перешкоди в її проведенні зумовлюють відповідальність у 100-кратному розмірі МЗП (штраф 472300 грн.).

Перешкоджання здійснення перевірки з питань праці тягне за собою й адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 НМДГ (ст. 188-6 КУпАП) (від 850 до 1700 грн.).

Перешкодами у здійсненні перевірки є:

відмова допустити до проведення перевірки; ненадання інформації та документів, необхідних для проведення перевірки; створення перепон у реалізації інших прав, передбачених пунктами 10,  11 «Порядку  здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 № 823 (наприклад, недопуск у приміщення (о будь-якій годині доби) де використовують найману працю, перешкоджання аудіо-, фото- та відеофіксації, ненадання робочого місця для конфіденційних розмов із працівниками тощо.

В межах наданих повноважень, будуть здійснюватись перевірки роботодавців з вищезазначених питань. А тому, звертаємо Вашу увагу на приведення у відповідність до законодавства про працю використання найманої праці в частині належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, своєчасності та повноти обсягу оплати праці і додержання мінімальних гарантій з оплати.

 

Інспектор праці Колківської СР

С.Столяр


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь