A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ ПІД ЧАС ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ

Дата: 02.12.2019 15:09
Кількість переглядів: 896

Картинки по запросу бережіть своє житло від пожежної безпеки

21 та 23 листопада поточного року в області внаслідок пожеж у житловому секторі загинули 2 та травмована 1 людина, а саме:

21.11.2019 року виникла пожежа у житловому будинку у селі Воля Ковельського. На місці пожежі виявлено тіло власника Кримчука М. С.,
1962 р. н. Причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей.

23.11.2019 року виникла пожежа у квартирі № 10 п’ятиповерхового житлового будинку у м. Луцьк по вул. Даньшина, 2. На місці пожежі виявлено тіло власника Члек С. С, 1967 р. н. Під час гасіння пожежі з квартири 10 врятовано громадянина Жовмірук Ю. Ю, 1973 р. н. якого госпіталізовано в Луцьку міську клінічну лікарню, діагноз – термічні опіки шиї, китиці, обличчя 2-3 ст., стан важкий, та з квартири 24 дитину Члек С.С, 2008 р. н. – від госпіталізації відмовилась. Причина пожежі – необережність під час куріння.

На території Маневицького району у 2019 році виникло 94 пожежі. Під час пожеж травмовано 2 особи та загинуло 3 особи (с. Нова Руда, с. Черськ та с. Мала Ведмежка). Вогнем знищено та пошкоджено 63 будівлі.

 

За статистикою, більшість пожеж, пов’язаних із загибеллю людей, виникає саме у житловому секторі. В осінньо-зимовий період, рятуючись від холоду, люди не звертають увагу на дотримання правил пожежної безпеки. А це рано чи пізно призводить до пожежі і трагічних наслідків.

Основними причинами пожеж у житловому секторі є порушення правил монтажу та експлуатації печей та димоходів, порушення правил експлуатації побутових електроприладів, коротке замикання електромережі, а також куріння у ліжку.

Для попередження пожеж з вищезазначених причин необхідно дотримуватися наступних правил безпечної експлуатації електромереж та пічного опалення:

• Перед початком опалювального сезону печі і димоходи необхідно прочистити, відремонтувати і побілити вапняним або глиняним розчином, щоб на білому фоні можна було помітити тріщини, які стають чорними внаслідок проходження через них диму.

• Піч, димова труба в місцях з'єднання з дерев'яними горищними або міжповерховими перекриттями повинні мати потовщення цегельної кладки - оброблення. Не слід забувати і про потовщення стінок печі.

• Надзвичайно небезпечно залишати розтоплені печі без нагляду або на догляд малолітніх дітей. Не можна застосовувати для розтоплення печей горючі і легкозаймисті рідини.

• Будь-яка піч повинна мати самостійний фундамент і не примикати всією площиною однієї зі стінок до дерев'яних конструкцій. Потрібно залишати між ними повітряний проміжок.

• На дерев’яній підлозі перед топкою необхідно прибити металевий лист, розмірами не менш 50 на 70 см.

• Щоб не допускати перегріву печі рекомендується топити її 2-3 рази на день і не довше, ніж по півтори години.

• За 3 години до сну топити піч потрібно припинити.

• Щоб уникнути утворення тріщин в кладці, потрібно періодично прочищати димохід від сажі, яка накопичується у ньому, залучайте для цього спеціалістів.

• Не сушіть на печі речі і сирі дрова. Стежте за тим, щоб меблі, фіранки знаходилися не менше ніж за півметра від масиву печі.

• У жодному разі не можна топити піч дровами, які по довжині довші за топковий отвір.

• У місцях, де горючі та важкогорючі конструкції будинків (стіни, перегородки, перекриття, балки) примикають до печей і димохідних труб, необхідно передбачити оброблення вогнезахисними матеріами.

 

Будь-яка несправність в електропроводці і порушення правил її експлуатації призводить до пожежі. Особливо небезпечне коротке замикання, яке виникає при сполученні двох проводів з оголеними ділянками (з пошкодженою ізоляцією). При цьому проводи дуже нагріваються, виникає іскріння та спалахує захисна ізоляція проводів.

До короткого замикання і пожежі призводить перевантаження електромережі в результаті одночасного включення в мережу декількох електроприладів. Тому, потрібно слідкувати, щоб проводи зовнішньої електролінії були натягнуті і не торкалися один одного, а на вводі у приміщення – взяті в ізоляційні трубки. Шнури до електроприладів, телевізорів, радіоприймачів і настільних ламп, а також штепсельні вилки і розетки повинні бути справними.

Та найголовніше - монтаж електропроводки в будинку потрібно робити спеціалістам, а в процесі експлуатації проводити заміри діелектричної міцності електропроводки з метою виявлення пошкоджень.

Експлуатуючи нагрівальні прилади, слід пам’ятати про те, що вони можуть стати причиною пожежі. Щоб запобігти небезпечних перегрівань, не можна встановлювати електрокаміни ближче 0,5 м від стін та меблів. Крім того, при роботі і зберіганні електрокаміна на його поверхні накопичується пил, який може спалахнути. Необхідно протирати камін від пилу м’якою ганчіркою.

Крім того, при користуванні електроопалювальними приладами слід дотримуватись наступних правил безпеки:

- Користуйся тільки справними електроприладами.

- Не вмикай одночасно великої кількості електроприладів. Від цього перегріваються проводи і може виникнути пожежа.

- Не залишай електроприлади на тривалий час без нагляду.

- Праски та інші електронагрівальні прилади став на вогнетривкі керамічні, металеві, кам’яні підставки.

- Не дозволяється вмикати електрокаміни та електроконвектори в приміщеннях, де зберігаються горючі або легкозаймисті рідини і матеріали.

- Не потрібно накривати працюючі електрорадіатори білизною, папером тощо.

- Небезпечно виготовляти саморобні нагрівальні прилади, особливо великої потужності, на яку звичайно не розрахована електромережа квартири чи будинку.

- При порушенні електропроводки або оголенні електричного проводу, поломці електропилки або розетки не можна торкатися до оголених місць.

- Не можна використовувати електричні прилади не за призначенням або користуватися ними, попередньо не ознайомившись з інструкцією.

- Забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися і вас вдарить струмом.

Обов’язково роз’яснюйте дітям про небезпеку пустощів із вогнем. Не залишайте сірники та запальнички в легкодоступних для них місцях.

Ніколи не куріть у ліжку, особливо у нетверезому стані. Саме через цю причину гине найбільше людей при пожежах.

Бережіть своє життя і майно від пожеж!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь