A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колківська ОТГ
Волинська область, Луцький район

Відзначення 75-ої річниці Колківської Республіки

Дата: 19.04.2018 12:11
Кількість переглядів: 987

18 квітня 2018 року в селищі Колки відзначили 75-річчя Колківської Республіки. У святковому мітинзі взяли участь ветерани ОУН-УПА області, їх родичі та представники громадськості.

На відзначенні були присутні голова Колківської селищної ради Олександр Палінкевич, Маневицької РДА Андрій Линдюк, районної ради Анатолій Мельник, представниця Українського інституту національної пам`яті на Волині Леся Бондарук та інші представники громадських організацій.

Захід розпочали із панахиди за померлими за волю України, хвилини мовчання та звучанням Державного Гімну України. Упродовж мітингу звучали спогади "упівців", повстанські пісні у виконанні працівників культури району та історичні нариси.

Про визначну сторінку історії нашого краю, яка розпочалася 75 років тому, повідали ведучі дійства Ігор Гончарук та Раїса. Саме 1943 рік став на Волині періодом найзапеклішої боротьби Української Повстанської Армії проти нацистів. Звільнена територія, куди увійшли більшість населених пунктів Маневицького, Рожищенського, Ківерцівського районів Волині та Степанського та Радивилівського районів Рівненщини, отримала назву Колківська Республіка, а містечко Колки стало її своєрідною столицею. Тут вирувало своє життя згідно укладеного устрою.

Голова Колківської селищної ради Олександр Палінкевич відзначив, що протягом багатьох століть українці боролися з різними загарбниками і створення на Волинській землі такого незалежного острівка української державності було споконвічним прагненням українців до незалежності, до утворення власної держави. І хоча вона була жорстоко знищена загарбниками в кінці 1943 року, піврічне існування державності на цій землі залишило яскравий слід в історії України. Колківчани гордяться тим, що живуть на цій землі і цей дух незалежності залишається із ними на все життя, де б вони не проживали. Він подякував усім, хто не забуває цю важливу подію та шанує ще живих учасників визвольних змагань, і тих, хто поклав свої життя за незалежність нашої держави. 

Окремою частиною заходу стало вручення Ольгою Чубарою Подяк голови обласної державної адміністрації членам братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савури. Володарями зазначених нагород стали: Ростислав Кушнірук, Василь Кушнір та Марія Ткачук. 

Срібним Хрестом Заслуги нагороджений провідник ОУН Берестейської округи Західного краю Північно-західних українських земель Григорій Сало – псевдо «Сушко». Нагороду передала його родичу Анатолію Бернадському Леся Бондарук.

Срібним Хрестом заслуги нагороджена керівник Українського Червоного Хреста Військової округи «Турів» УПА-Північ Любов Гнатюк – псевдо «Біла». Її родину радянська влада вивезла у Сибір і віднайти нікого не вдалося. Представниця Українського інституту національної пам'яті нагороду передала  у Волинський краєзнавчий музей.

До пам’ятних знаків «Борцям за волю України» та «Колківська республіка» були покладені живі квіти та вінки.Під час заходу можна було ознайомитись із мистецькою акцією «Колківська Республіка – предтеча української Незалежності», а також придбати літературу, пов’язану із цими подіями.

Герої не вмирають! Пам'ять про них не згасає! Вічна пам'ять і слава українським Героям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь